E-mail 085-8081 499
X

Beschikking (definitie)

Beschikking (definitie)

Een beschikking is een uitspraak van de rechter die gegeven wordt in verzoekschriftprocedures. In een dagvaardingsprocedure wordt de uitspraak van de rechter neergelegd in een vonnis. Beide gevallen houden dan ook de uitspraak van de rechter in.

Ga je een scheiding aanvragen? De echtscheidingsprocedure wordt gestart door de indiening van een verzoekschrift tot echtscheiding. Omdat dit een verzoekschriftprocedure is volgt de uitspraak in de vorm van een beschikking.

Hoger beroep

Tegen een vonnis of een beschikking kan meestal hoger beroep worden ingesteld. Dat kan uitsluitend binnen de daarvoor geldende beroepstermijn. Kan jij je niet vinden in de uitspraak van de rechter? Dan is het belangrijk om de beroepstermijn in de gaten te houden. Als binnen de beroepstermijn geen hoger beroep wordt ingesteld wordt de uitspraak definitief. Hoger beroep is dan niet meer mogelijk.

In echtscheidingszaken kan de beschikking van de rechtbank ook nadat de beroepstermijn is verstreken meestal nog wel gewijzigd worden wat betreft de nevenvoorzieningen. Denk hierbij aan partneralimentatie of regelingen voor de kinderen. Hiervoor zal aangetoond moeten worden dat er sprake is van gewijzigde omstandigheden. De omstandigheden moeten dan anders zijn dan op het moment waarop de rechtbank de beschikking eerder heeft afgegeven. De rechtbank kan ook een wijziging accepteren indien destijds van onjuiste gegevens is uitgegaan.

Wijzigen van alimentatie

Een voorbeeld hiervan is als er alimentatie is vastgesteld waarbij de rechtbank uitgegaan is van een veel te hoog inkomen aan jouw kant. Als de overige omstandigheden niet zijn gewijzigd, zal de rechter ervoor kiezen de hoogte van de alimentatie naar beneden bij te stellen.