E-mail 085-8081 499
X

Executoriale titel (definitie)

Executoriale titel (definitie)

Een executoriale titel ziet toe op de tenuitvoerlegging. Een overeenkomst die je zelf met iemand sluit kan je nog niet te gelde maken. Eerst moet de rechter de overeenkomst bekrachtigen.

Voorbeeld

Je spreekt met je ex af dat deze alimentatie zal betalen. De afspraken worden op papier  gezet en je ondertekent deze samen. Je ex betaalt plots niet meer. Je kunt de afspraken dan niet naar de deurwaarder sturen voor de incasso. Eerst zal de rechter de afspraken moeten bekrachtigen (bevestigen). De uitspraak die daarop volgt kan je wel zelf naar de deurwaarder sturen. Deze uitspraak van de rechter heeft een executoriale titel. De deurwaarder kan daarmee de alimentatie gaan incasseren. Desnoods via een conservatoir beslag.

Niet alleen uitspraken van de rechter hebben een executoriale titel. Zo heeft een door de notaris opgestelde akte deze meestal ook. Denk aan de hypotheekakte. De bank hoeft niet eerst naar de rechter om de achterstand vast te laten stellen. De bank kan met de hypotheekakte de deurwaarder direct verzoeken de achterstand te incasseren. Dat gebeurt ook regelmatig.

Dus als je een overeenkomst sluit met iemand, beoordeel dan ook of je het noodzakelijk vindt om die dor de rechter of notaris te laten bekrachtigen. Als je denkt dat de wederpartij niet zonder tussenkomst van de deurwaarder gaat betalen, dan is dit zeker het overwegen waard.