E-mail 085-8081 499
X

Conservatoir beslag (definitie)

Conservatoir beslag (definitie)

Conservatoir beslag, de naam zegt het al: conserveren. Bewaren. Veilig stellen.

Voorbeeld

Ik heb een overeenkomst gesloten met mijn buurman. Ik heb hem € 50.000,00 geleend. Afgesproken is dat hij dit bedrag in maandelijkse termijnen van € 1.000,00 terug zal betalen. Ik durf dit wel aan omdat hij mij heeft laten zien dat de hypotheekschuld op zijn woning bijna is afgelost. Dit biedt mij zekerheid. Onze afspraken zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Die hebben wij allebei ondertekend.

Na enige maanden stopt mijn buurman met betalen. Hij heeft zijn baan verloren en verkeert in financiële problemen. De achterstand in betaling is inmiddels opgelopen tot drie maanden. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat mijn buurman ooit nog gaat betalen.

Geen executoriale titel

Omdat onze overeenkomst geen executoriale titel heeft kan ik nog niet gaan incasseren. Ik zal eerst naar de rechtbank moeten om de overeenkomst en de verplichting tot nakoming daarvan door de rechter te laten vaststellen. De uitspraak van de rechter geeft wel een executoriale titel. Daarmee kan ik de deurwaarder opdracht geven tot incasso. Die procedure duurt wel wat langer. Ik wil graag mijn geld terug dus geef ik mijn advocaat opdracht deze procedure te starten.

Dan verschijnt er tot mijn grote schrik de volgende dag een bord in de voortuin van mijn buurman: “te koop”. Wel verdraaid, hij zal er toch niet zomaar vandoor gaan? En wat als hij dat wel doet? Hoe kan ik straks mijn vordering dan incasseren? Van een kale kip valt niet te plukken, dat heeft mijn advocaat mij al uitgelegd.

In deze situatie biedt conservatoir beslag uitkomst. Mijn advocaat vraagt de rechtbank toestemming te verlenen tot het leggen van conservatoir beslag op de woning van mijn buurman. Na verkregen toestemming kan ik de deurwaarder hiervoor opdracht geven. Mijn buurman kan de woning dan niet meer verkopen totdat het beslag is opgeheven. Mijn vordering is daarmee veilig gesteld. Als mijn buurman straks niet betaalt, dan biedt zijn woning mij de zekerheid dat ik mijn vordering kan incasseren via executoriaal beslag.

Deurwaarder

Conservatoir beslag kan door de deurwaarder worden gelegd op alles wat maar van waarde is en dat behoort aan de vermeende schuldenaar. Denk aan eigen woningen, bankrekeningen, inboedels, boten en zelfs op vorderingen van de schuldenaar op derden. Vanaf het moment waarop conservatoir beslag is gelegd op zaken kan de eigenaar hier niets meer mee doen. Hij kan het beslagene niet verkopen en met de bankrekening waarop beslag is gelegd kan hij ook niets meer. Alles blijft waar het is. Het beslag kan worden opgeheven op het moment waarop de schuldenaar aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Of op het moment waarop dit wordt omgezet in een executoriaal beslag.