E-mail 085-8081 499
X

Griffierecht (definitie)

Griffierecht (definitie)

Griffierecht zou je kunnen zien als administratiekosten die in rekening worden gebracht door de rechtbank. Meestal wordt het griffierecht bij de advocaat in rekening gebracht. De advocaat berekent deze kosten dan door aan de cliënt. Hij kan dit ook doen via de mediator, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een echtscheiding.

De hoogte is in de wet vastgelegd en wordt één of tweemaal per jaar aangepast. Ook is de hoogte afhankelijk van het soort procedure dat wordt gevoerd. Zo is de hoogte van het griffierecht in geldvorderingen bijvoorbeeld gekoppeld aan de hoogte van de vordering. Hoe hoger de vordering, hoe hoger de kosten.

Als je procedeert op basis van toevoeging, of wel gesubsidieerde rechtsbijstand, dan wordt meestal een korting verleend. Je betaalt dan een (veel) lager bedrag dan iemand die niet op basis van toevoeging procedeert. Op de website van de Raad voor Rechtspraak worden de meest actuele tarieven vermeld. Als je jouw echtscheiding via echtscheidingsbemiddeling wenst te regelen, kies dan wel voor een mediator die is ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Zonder inschrijving geen toevoeging en zonder toevoeging geen korting.