E-mail 085-8081 499
X

Peildatum (definitie)

Peildatum (definitie)

Met peildatum wordt bedoeld de datum die geldt voor de verdeling van de huwelijksgemeenschap. Uiteraard in de context van een echtscheiding.

Een peildatum dient eerst gekozen te worden voor de omvang van de gemeenschap. Wat moet er verdeeld worden. Ook kan een datum worden aangewezen voor de waarde van de gemeenschap (hoeveel is het waard). Deze peildata hoeven niet gelijk te zijn.

Voorbeeld

Wij kiezen als peildatum voor de omvang van de gemeenschap 1 mei 2016. Toen zijn wij uit elkaar gegaan. Afgesproken is dat de echtelijke woning moet worden verkocht. Na verkoop zullen wij de opbrengst samen delen. De woning behoort op de peildatum 1 mei 2016 tot ons gemeenschappelijk bezit en behoort daardoor tot de omvang van de gemeenschap.

De woning is nog niet verkocht. Dat kan nog een jaar duren. Ondertussen kan de waarde van de woning veranderen. Of de overwaarde wordt hoger omdat er aflossingen op de hypotheekschuld tot de verkoop blijven plaatsvinden. Als peildatum voor de waarde van de woning kiezen wij daarom het moment waarop de woning wordt verkocht aan een koper.

In dit voorbeeld is er dus sprake van twee verschillende peildata:

  • de datum voor de bepaling van de omvang van de huwelijksgemeenschap;
  • de datum voor de bepaling van de waarde van een onderdeel daarvan, de echtelijke woning.

Wettelijke datum

Wordt je het samen niet eens over de datum? Dan geldt de wettelijke peildatum. Als datum voor de verdeling geldt dan de datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Voorwaarde hiervoor is wel dat het verzoekschrift ook wordt ingeschreven in het huwelijksregister. Hiervoor zorgt, op jouw verzoek, de advocaat die het verzoekschrift tot echtscheiding indient bij de rechtbank.