E-mail 085-8081 499
X

Rechtsbijstandsverzekering (definitie)

Rechtsbijstandsverzekering (definitie)

Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt de kosten van rechtsbijstand. Rechtsbijstandsverzekeringen zijn verzekeringen waarmee je het risico van de kosten van rechtshulp (deels) afdekt.

Er zijn veel verschillende soorten rechtsbijstandsverzekeringen. De vorm van rechtsbijstand verschilt en ook vallen niet alle juridische geschillen onder de dekking.

Zo kan het zijn dat je van je rechtsbijstandsverzekering zelf een advocaat mag uitkiezen. De verzekeraar betaalt deze advocaat. Een andere verzekeraar wijst zelf de advocaat aan, je mag dan niet zelf kiezen. Of je mag enkel gebruik maken van de juristen die bij de verzekeraar zelf werken.

Ook het rechtsgebied waarop de verzekering dekking biedt kan ook verschillen. Zo valt rechtsbijstand door een advocaat ingeval van scheiden eigenlijk nooit onder de dekking. Voor mediation ingeval van echtscheiding is dat vaak anders. De kosten van de mediator kunnen wel onder de dekking vallen. Het is dan ook zeker zinvol om ingeval van scheiding bij je verzekeraar na te gaan of de kosten van mediaton kunnen worden vergoed.

Overweeg je een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten? Vergelijk dan goed de voorwaarden van de diverse rechtsbijstandsverzekeringen of laat je voorlichten. De verschillen in voorwaarden zijn zondermeer fors.